Welke materialen gebruiken wij in onze slabbetjes?

Organisch Katoen

Onze katoenen slabbetjes worden gemaakt met organisch katoen, maar wat houdt dat in?

 

Organisch (biologisch) katoen wordt geteeld door boeren die gebruikmaken van een natuurlijke bemesting. Natuurlijke bemesting bestaat uit plantaardig en/of dierlijk afval. Daarnaast wordt het onkruid weg geschoffeld en zetten ze insecten in om schadelijke soortgenoten te weren van de plantages. Als het echt niet anders kan worden biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ze wisselen de teelt van katoen af met andere producten zodat de grond gezond en vruchtbaar blijft. Ook moet er een afvalwaterzuivering zijn zodat ook de omgeving gezond blijft.

 

Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van chemicaliën blijft de bodem gezond en dat geldt zeker ook voor de katoenplukkers. Organisch katoen wordt met de hand geplukt omdat machinaal plukken ook weer gepaard gaat met veel chemicaliën.

 

Wat zijn de voordelen van organisch katoen voor je baby en jezelf?

  • Organisch katoen is zachter in structuur, voelt daardoor fijn aan, ademt beter en is dus beter voor je huid.
  • Het immuunsysteem van je baby, peuter of kleuter is nog niet volledig ontwikkeld waardoor ze gevoeliger zijn voor allergieën en eczeem. Doordat er geen chemicaliën in zitten is biologisch katoen beter voor de huid. Dit geldt natuurlijk ook voor jou en je familie.
  • De katoenplukkers en andere arbeiders komen niet in aanraking met schadelijke chemicaliën.
  • De plantages worden niet vervuild dus beter voor het milieu.

 

En wat is een nadeel?

  • Het is duurder dan normaal katoen.

Dit komt door het productieproces wat natuurlijk meer tijd in beslag neemt en door de certificering. Als bedrijf wil je uitdragen dat je biologisch bezig bent dus wil je labels en certificaten, dit heeft allemaal een prijs. Maar is het zeker waard!

 

Organisch katoen herken je dus meestal aan een label als ‘Eko sustainable’ of Textile GOTS Biogarand’ en ‘Europees ecolabel’.

GOTS gecertificeerd

KliederZ gebruikt katoen met het label ‘GOTS’.

GOTS houdt in dat er gewerkt moet worden met 100% biologische grondstoffen. En producten, zoals slabben en kleding, moeten voor minimaal 70% uit biologische vezel bestaan. Deze wereldwijde standaard controleert de naleving van sociale eisen bij de katoenteelt en de vervaardiging van het textiel, dan gaat het om veilig en hygiënisch werken, minimumloon en een verbod op kinderarbeid. De hele keten van teelt, oogst, productie, etikettering, verpakking en distributie moet voldoen aan de strenge standaardeis voor GOTS.

 

KliederZ zoekt altijd naar materialen die fijn zijn om te dragen of te gebruiken én die goed zijn voor onze planeet. Het gebruik van organisch katoen is daarvan een mooi bewijs.

100% BPA vrij

Al onze kunststof producten zijn 100% BPA vrij, maar wat is BPA?

 

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals plastic flessen, speelgoed en coatings. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.

 

Gezondheidseffecten

Er bestaan mogelijk gezondheidsrisico’s door BPA. Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de lever, de nieren en voor de vruchtbaarheid. Dit kan bij hoge blootstelling, boven de Europese normen. Het kan ook effect hebben op het hormoonsysteem, maar daar is meer onderzoek nodig. BPA wordt ook in verband gebracht met obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker, maar een verband hiermee is onzeker. Ook is het mogelijk dat BPA het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen kan beschadigen. Hierdoor bestaat de kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten. Omdat baby’s en jonge kinderen gevoeliger zijn is BPA sinds 2011 verboden in babyflessen. In 2018 kwamen daar drinkbekers en verpakkingen van voedsel bestemd voor baby’s en peuters tot 3 jaar bij.

Voedselveilig siliconen

Siliconen producten worden gemaakt van silicium, dit wordt ook wel kiezel genoemd. Samen met zuurstof vormt zich siliconen. Silicium is een van de meest voorkomende grondstoffen op aarde. Silicium komt voor in het menselijk lichaam en zit ook in bv. champignons en fruitschillen. Het is een rubberachtig, onbreekbaar materiaal. Siliconen worden gebruikt in veel verschillende producten als (fop)spenen, slabben en bakvormen, maar ook in sommige lijm en kit. Aan siliconen producten kunnen tijdens het proces siloxanen worden toegevoegd. En hierdoor vraagt men zich soms af of siliconen wel veilig zijn. Als het product 100% van siliconen is gemaakt, is dit de veiligste soort.

 

Kenmerkende eigenschappen van siliconen zijn:

  • Slechte warmtegeleiding
  • Beter bestand tegen hoge en lage temperaturen dan de meeste vergelijkbare stoffen
  • Niet of nauwelijks giftig
  • Goed bestand tegen inwerking van zuurstof en uv-licht.
  • Rubberachtig, siliconen voelt zacht en glad aan. Het is onbreekbaar en kan steeds opnieuw gebruikt worden zonder te beschadigen. Dat betekent minder afval en een lange levensduur.
  • Siliconen zijn inert, wat betekent dat het chemisch gezien een zeer stabiel materiaal is en, onder normale omstandigheden, niet reageert met andere stoffen zoals voedsel en drank. Over ‘normale omstandigheden’ wordt vaak gezegd dat dit voor siliconen betekent: gebruik tussen de -80°C en + 200°C (let dus op met siliconen in de oven en magnetron). Boven de 200°C bestaat wel discussie over de veiligheid.
  • Siliconen zijn gemaakt van onschadelijke, gifvrije materialen. Het lijkt op plastic, maar bevat geen BPA, weekmakers, pvc of andere schadelijke materialen.
  • Siliconen zijn niet poreus, bacteriën kunnen vrijwel onmogelijk binnen dringen

Het verschil tussen food grade en medical grade siliconen

Het grootste verschil is dat medical grade siliconen langer dan 30 dagen in het menselijk lichaam mogen zijn. Medical grade siliconen worden gebruikt voor het maken van fopspenen en spenen voor flesjes. Food grade siliconen worden gebruikt voor producten als keukengerei en voedseldozen en bakjes. De reden voor food grade, is dat deze vorm beter bestemd is tegen de hoge temperaturen van de wasmachine, de magnetron, kokend water enz. Onze slabben zijn gemaakt van foodgrade siliconen.

 

Wanneer je gebruikmaakt van siliconen producten, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Niet in contact brengen met vuur.
  • Niet gebruiken in combinatie met scherpe voorwerpen.
  • Niet hardhandig schoon schrobben met ruwe spons.
  • Niet boven de 200°C gebruiken.