Oh oh, wat gebeurd er nu? Mijn baby wil niet meer eten! Van de een op andere dag stopt je kleine opeens met eten. Het hoofdje wegdraaien, het lepeltje weigeren en huilen… Het overkomt de beste wel eens. Maar hoe kun je dit weer oplossen? Onze 5 tips zorgen ervoor dat jouw kleine weer gaat eten!
Het ontdekken van eten is een heel avontuur op zichzelf. Nieuwe geuren, kleuren en smaken zijn ontzettend leuk om te ontdekken en hier gaat voor een baby natuurlijk een nieuwe wereld open. Zoals ieder mens heeft jouw kleine vanaf begin af aan al voorkeuren en kan het eten soms voor wat problemen zorgen!
Waarom eet mijn baby niet?
Er kunnen diverse redenen zijn waarom jouw baby, dreumes of peuter niet eet of drinkt. Wij benoemen de meest populaire oorzaken en geven ons persoonlijke advies als ervaren ouders.
Leeftijd speelt een grote rol
Leeftijd speelt bij jouw kleintje natuurlijk ook een grote rol. Heb jij een baby van 6, 8 of 10 maanden? Dan zijn zij voornamelijk bezig met de basisbehoeftes en denken zijn niet zo aan het ontdekken van smaakjes.
In het tweede jaar is jouw dreumes wat groter en al wat meer gewend aan eten en drinken. Nu wordt het echt leuk om alles te ontdekken! Welke kleur ligt er voor mijn neus? Welke structuur? Hoe smaakt het nu echt? Het zal een echte kliederboel worden!
Als peuter blijft deze ontwikkeling doorgaan en zul je merken dat jouw kleine toch echt wel specifiek eten niet lekker vindt of toch wel! Maak je klaar voor de peuterpuberteit waarin zij erg tegenstrijdig kunnen zijn.
Ze moeten nog even wennen
De eerste 6 maanden heeft jouw baby natuurlijk alleen melk gedronken. Stel je dan eens voor wat voor een verandering het moet zijn om opeens een hapje puree of stukje fruit of groente te eten. Wat een wereld van verschil!
Wil jouw kleintje dit niet eten? Probeer het stukje bij beetje te herhalen. Het duurt even voordat een baby overtuigt is van een bepaalde smaak of structuur. Hierbij is uiteraard wel wat geduld nodig.
Voelt zich niet helemaal lekker
Net zoals volwassenen eet je meestal niet als je je niet zo lekker voelt. Nieuwe tandjes bij jouw kleintje kunnen hierbij een oorzaak zijn. Ook een verkoudheid of andere lichamelijke oorzaken kunnen de trek tegengaan.
Negatieve invloeden aan tafel: maak eten leuk
De sfeer aan tafel speelt een ontzettend grote rol voor een positieve associatie met eten. Is de sfeer aan de eettafel chaotisch (met broer of zus), negatief of ga je met je kleintje de strijd met elkaar aan? Dan kan jouw baby een negatieve associatie met eten krijgen. Hij wil dan niet eten omdat ‘eten niet leuk is’.
Probeer negativiteit de vermijden en maak eten weer leuk. Lees hiervoor onze andere inspirerende blog: 7 creatieve spelletjes om eten leuk te maken.
Tips om jouw kleine te laten eten
Nu weten we waarom onze kleine niet wil eten, maar je kunt nog extra maatregelen nemen om jouw kleine beter te laten eten.
1. Laat ze zelf ontdekken
Het gevoel van succes wanneer zij zelf een stukje eten ‘net zoals mijn ouders’ en zelf kleuren, textuur en smaken ontdekken. Dat is ontzettend leuk! Laat ze lekker kliederen, knoeien, morsen, met handjes eten en met bestek; er gaat een wereld voor ze open. Het is een creatieve manier om te leren eten en drinken.
Extra tip: gebruik hierbij een eetslab. Zo vermijd je vlekken en kun je zelf rustig aan tafel blijven zitten. Dat is genieten aan tafel!
2. Een leuke start aan tafel
Om een positieve associatie te krijgen met eten kun je vóór de start een leuke routine maken. Zing eerst een leuk liedje, doe een leerzaam eetspelletje, of doe een hapje voor (met de klassieke trein of vliegtuig). Dat is een leuk begin!
3. Zelf een visuele chef
We eten natuurlijk niet alleen met onze mond; we eten eerst met onze ogen. Hier zit geen leeftijdsgrens aan gebonden en zo maak je eten visueel leuk. Denk aan een glimlachend gezicht van groenten, een pannenkoek in leuke vorm of een boterhammetje met uitgesneden hartje.
4. Veel complimentjes tijdens het eten
Soms hebben ze een beetje aanmoediging nodig. Wil je kindje niet eten? Geef dan complimentjes wanneer zij het wel doen. Dit draait iets negatiefs weer in iets positiefs. Wie vindt het nou niet leuk om complimentjes te krijgen??
5. Een kleine hulpchef
Misschien is jouw kleine dame of heer wel een geboren chef! Nouja het hoeft natuurlijk niet de nieuwe Gordon Ramsay om koken of het helpen van eten klaarmaken leuk te vinden. Kleintjes vinden het idee van zelfstandig zijn natuurlijk geweldig, dus aarzel niet om ze te laten helpen bij het klaarmaken van een eigen maaltijd. Denk aan groentes wassen in een pan water, een boterham smeren, of laten roeren.
Geef dan natuurlijk veel complimentjes aan jouw kleine hulpchef!
6. Geef de ruimte om een kliederboel te maken
Als ouder wil je natuurlijk niet na iedere maaltijd vlekken uit de kleding te moeten halen, dus het is normaal om morsen en kliederen in toom te houden. De vrijheid om dingen te ontdekken is echter cruciaal voor de ontwikkeling van jouw kleintje. Neem dus voorzorgsmaatregelen zodat jouw baby, dreumes of peuter vrij kan ontdekken.
Koop bijvoorbeeld een aantal eetslabben. Deze zijn ideaal om vlekken voor te zijn. Hierin heb je verschillende keuzes: met of zonder opvangbak, katoen of siliconen, en meer. Zo vindt je altijd de ideale slab.
Heb je een echte kliederkampioen? Dan is de mouwslab de beste match. Dit is een slab met lange mouwen die het hele bovenlichaampje van het kind bedekt. Ook hierbij heb je wederom de keuze of je deze met of zonder opvangzak wilt.
Deze slabbetjes zijn beschikbaar in de leukste prints voor jouw baby!
Reactie plaatsen
Reacties